Ruoansulatusta edistävä Tom yam -keitto

Tom yam kuuluu ehdottomasti thaimaalaisten makuelämysten kärkikastiin ja edistää sisältämiensä yrttien ansiosta tehokkaasti ruoansulatusta. Jos siis tykkäät hyvin maustetusta, kevyestä pikaruoasta ja haluat tehostaa vatsahapon eritystä luontaisesti, on suositeltavaa ottaa tämä herkku osaksi perusruokavaliota. Tom yam on hyvää lohturuokaa myös flunssaiselle, sillä se avaa sieraimet väistämättä. Thai-chilin kanssa kannattaa tosin olla varovainen, sillä sen tulisuus voi olla liikaa miedompiin makuihin tottuneelle suomalaiselle.

Perinteisesti tom yamin pohjana käytetään kanalientä, mutta mikäli eettisistä syistä kanapohjaisia tuotteita ei haluta käyttää, on liemi korvattavissa katkaraputahnalla, jota saa etnisistä kaupoista. Tämä resepti perustuu siis korvaaviin aineksiin.

Tom yam katkaravuilla
4,5 dl vettä
1 thai-chili eli bird eye -chili vinottain viipaloituna (huomioi haluamasi ärhäkkyysaste)
5 kuivattua limenlehteä
n. 7 cm sitruunaruohoa pienistettynä
muutaman sentin pätkä galangajuurta viipaloituna (galangaa saa etnisten kauppojen pakasteosastolta)
1 tl kalakastiketta
2 tl katkaraputahnaa/liemikuutiota tms.
2 tl Pirkan vihreäcurrytahnaa
1 sipuli/punasipuli viipaloituna (voit laittaa halutessasi muitakin vihanneksia joukkoon)
kourallinen kuorittuja, pakastejättikatkarapuja (raakoja)
n. 2 dl kookosmaitoa/kermaa (Santa Marialla on toimivia tuotteita)
tuoretta silputtua korianteria

  1. Laita kaikki mausteet, liemet ja tahnat veteen kiehumaan. Osa sitruunaruohosta kannattaa silputa pieneksi, niin maku vapautuu paremmin.
  2. Lisään jonkin ajan päästä isoiksi lohkoiksi viipaloitu sipuli.
  3. Tarkista liemen maku ja lisää viimeisillä minuuteilla kookosmaito tai -kerma sekä katkaravut. (Pakastekatkikset kannattaa lisätä viimeisillä minuuteilla, jotta koostumus ei mene sitkeäksi.)
  4. Voit silputa keiton päälle tuoretta korianteria. Huomaa että geneettisten tekijöiden takia osa ihmisistä tykkää korianterista todella paljon, kun taas osa inhoaa sitä saippuamaisen maun takia.

Tom yam -keitto tarjoillaan yleensä riisiannoksen kera. Kuvassa näkyvä riisi on paremmin sulavaa keitettyä, idätettyä täysjyväriisiä. Riisin voi muotoilla keoksi pienen keittokulhon avulla.

Oikein hyvää ruokahalua eli ขอให้เจริญอาหาร!

Saat lisää ohjeita ruoansulatuksen tehostamiseen kotikonstein ja ruokien erilaisiin valmistusmenetelmiin Kauneusruokakurssilta.

Mainokset